V.H. Apelian's Blog

V.H. Apelian's Blog

Saturday, October 8, 2022

Գուրմուշ կամ Քրմոշ

Վահէ Յ. Աբէլեան

 

Քեսապի Թոնիրը

«Արմենակ Եղիայեանը իր շաբաթական «Հայերէնը կը Զոարգանայ» վերնագրով տեղադրութեան թիւ 51-ին մէջ կը նշէ որ՝ «Բառերն ալ մարդոց պէսժամանակին ընթացքին կը սկսին մոռցուիլ ու դուրս գալ գործածութենէԱյնուհետեւատեն մը կը քաշքշուին բառարաններու մէջօր մըն ալ անկէ եւս… կարտաքսուինուվերջ կը գտնեն հազարամեայ հաւաքական ճիգերով գոյացածփայփայուածհաւատարմօրէն ծառայած լեզուական տարրեր:

Հարց էթէ տուեալ լեզուն կիրարկողները իրապէս կը յաջողի՞ն նորը դնել այդպիսիներուն տեղըԻսկ եթէ պիտի դնէինհապա ինչո՞ւ հրաժարէին եղածէն

Քանի մը այլ բառերու կողքին կը յիշէ նաեւ ՝« Դասական բառ է«Նոր հայկազեան»-ը կու տայ «չորցամաքեալ՝ իրօք կամ նմանապէսայսինքն՝փոխաբերական նշանակութեամբչորցածգուրումուշ»:

Գուրումուշ բառը բաւական ընդհանրացած բառ մըն էր մեր պատանեկութեան Քեսապի մէջ եւ կը հնչուէր որպէս գուրմուշ կամ քրմոշ թերեւս ալ գէրմոշ։ Երբէք չէի պատկերացուցած որ ան կրնար առընչուած ըլլալ հայերէն բառարանի մը մէջ յիշուած գուրումուշ բառին հետ որ յար ու նման իմաստ ունի այնպէս ինչպէս մենք ընկալած էինք մեր պատանեկութեանը։

Քէորքիւնայ՝ հացը թոնիրը եփելէն ետքպատանիներս կ՚այցելէինք տաք թոնիրը եւ անոր պատին վրայ մնացած՝ ոչ թէ միայն չորցած այլ եւ ածխացած հացի կտորներըորոնց գուրմուշ կամ գէրմոշ կ՚ըսէինքկը վերցնէինք եփուած հացէն այդ մնացորդ կտորները եւ կ՚ուտէինք։ Զարմանալիօրէն այնքան համեղ կ՚ըլլային որ թոնիր մը ուր հաց եփուած ըլլարտակաւին տաք թոնիրը անպայման կ՚այցելէինքթոնիրի պատին վրայ ածխացած հացի կտորները փրցնելու եւ ուտելու համար։ Իսկ այդ ածխացած հացի կտրոներըկրկնեմ՝ անհաւատալիորէն համեղկըլլային։

Քանի մը տասնեակ տարիներետք Քէորքիւնայի այդ տարիներուն մանկութիւնը ապրած տղոց մտապատկերին վրայ եւ յիշողութեանը մէջ տակաւին դրօշմուած այդ ածխացած հացի կտորներուն համը եւ տաք թոնիրէն փուռած հոտը եւ գէրմոշ բառը՝ թէեւ բառը կրնայ դադրած ըլլալ գործածութիւնէ երկար ժամանակէ իվեր այսպէս ինչպէս սկսած է աղոտիլ մեր մտաշխարհի յիշատակներուն մէջն ալ։

Քէորքիւնայի թոնիը՝ աջին Անուշ Աբէլեան Քոնյալեան, Էլիզ Աբէլեան Պէտիրեան


 

 

No comments:

Post a Comment